Yeni bir girişimin ortamı nasıl olmalı?


  • Share on Pinterest

İnsan yeni bir şirket kurduğunda, bir öncekinden daha iyisini yapmak istiyor. Doğal olarak.

“Daha iyisi” için öncelik, doğru yetenekleri şirkete çekebilmek. Yetenekli insanları işe almak için ise öncelikle paraya ve sonrasında onları ikna etmeye ihtiyacınız var.

Ve para 2 alternatifte aşağı yukarı aynıysa, yetenekli insanlar tercihlerini çoğunlukla gurur duyacakları şirket yönünde yapıyorlar.

Turkcell’de 3bin maaşlı bir iş mi, sıradan bir şirkette 3.5 bin maaşlı bir iş mi dediğinizde, tercih belli.

Yani yetenekli insanlara, farkınızı, onlara katacağınız şeyleri gösteremezseniz, her zaman daha marka olmuş kuruluşları tercih ediyorlar.

Peki farkı para (daha yüksek maaş) dışında ne yaratıyor?

Farkı yaratan müşteri (burada çalışan) için bir çok farklı etken var ama belki de en önemlisi çalışma kültürü, çalışma ortamı…

Bu yüzden, yeni şirketimde birinci önceliğim çalışma ortamını ve şirketin kültürünü, şirketin inovatif yapısına uygun olarak kurmak.

Soru şimdi şu, ideal bir şirket ortamı nasıl olmalı?

Benim aklıma gelenler ve NB’de (yeni şirketimin kısaltılması) kesinlikle uygulayacaklarım şunlar:

  1. Şirkete işe insan alırken, mümkün olduğunca çok kişi görüşmelere katılacak. Yeteneği ölçmek için değil, şirkete uygunluğu sorgulamak için. Şirket hepimizin şirketi.
  2. Herkes ne kadar tatil yapacağını kendisi belirleyecek. İsteyen istediği zaman tatile gidebilir. İnsanlara çocuk gibi muamele ederseniz, onlar da çocuk gibi davranır.
  3. İsteyen hafta içi bir gün evden veya başka bir şehirden (Bodrum’a gidip) çalışabilir. Bir önceki maddeden farklı bir şey değil bu aslında ama mutlaka bir gün ofiste olmamak insanların şirketi sahiplenmeleri için önemli. Şirkette olmadığınızda da şirketle ilgili çalışıyorsanız, bu sizin şirketinizdir.
  4. Şirket hedefleri ve beklentileri herkesin gözü önünde bir yerde asılı olur. Herkes nerede olduğumuzu ve nereye gitmeye çalıştığımızı her an görür. Nerede olduğunu görmeden, nereye gittiğini bilemezsin.
  5. Kıyafet serbesttir. Şort, terlik giymek istediğimiz her şey. Cumaları değil, her gün. Müşteri ile ofis dışında görüşenler uygun kıyafetleri giymelidir ama müşteri ofise geliyorsa kıyafet değiştirmemize gerek yok. Kendi ortamımızda, olmadığımız gibi davranmamıza gerek yok.
  6. Herkes herkese fikrini söyleyebilmelidir, hatta söylemelidir. Fikrini paylaşmak istemeyen insanlar varsa, ya doğru ortamı kuramadık ya da doğru insanı işe alamadık demektir. Fikirler paylaşıldıkça büyür.

Lütfen yardımcı olun, nasıl bir şirket olsun ki insanlar bu şirkette çalışmak istesinler? (parayla ilgili şeyleri konu dışında bırakalım lütfen)

Aşağıda yorumlarınızı paylaşır ve diğer fikirleri de oylarsanız, gerçekten çok sevinirim. Örnek:

Soru tekrar: Nedir sizce bir şirketi çalışması daha zevkli hale getirecek şeyler?

 

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.