Getir, Banabi, Yemeksepeti, Glovo, Scotty

Getir, Banabi, Yemeksepeti, Glovo, Scotty


  • Share on Pinterest

Teslimat pazarı, yemek ve market ürünleri konusunda son bir yılda hareketlendi. Pazar ve iş fikirleri üzerine biraz kafa yordum, detaylara çok hakim olmadığımın da farkında olarak yazdığım, dağınık bir analiz

Yemek teslimat pazarı

Yemek teslimat pazarı üzerine az şey söyleyeceğim. Takdir etsem, hatta zaman zaman Glovo, Scotty, Getir Yemek kullansam dahi, Yemeksepeti orta ve uzun vadede en güçlü ve dominant oyuncu olarak kalacaktır diye öngörüyorum. Yine de kendime hatırlatayım:

[Farketing notu]: Pazara ilk giren değil, müşterinin kalbine giren kazanır.

Market ürünleri teslimat pazarı (böyle mi deniyor?)

İlk kayda değer oyuncu getir.com uygulama üzerinden aldığınız ürünleri deposundan hızlıca bulunduğunuz yere getiren, benim beğenerek izlediğim bir girişim. Bu işe ilk giren veya benim ilk fark ettiğim olduğu için onunla başlıyorum.

Lansman sırasında ve sonrasında birçok şeyi doğru yaptılar. Her şeyini takip etmedim ama takip edebildiğim kadarıyla:

1. Bedava ürün
Uygulamanın yaygınlaşması için, bedava ürünler dağıttılar (muhtemelen markalarla anlaşıp ceplerinden para çıkmadan).

2. Niş ürünler
Çok geniş ürün seçeneği olmasa da, her bakkalda bulamayacağınız ve beklenmedik anda ihtiyacınız olabilecek, kedi kumu, maması gibi niş ürünleri sattılar.

3. Çok iyi reklam yaptılar.
Bol bol para harcadılar. Bol paraları vardı.

[Farketing notu]: Reklama yeterince para harcamamak, boşa para harcamaktır.

4. Uygulamaya sürekli girmek için neden yarattılar. Tüm girişimciler şunu soruyor:

[Farketing notu]: Başarmak için doğru soruları sor: İnsanlar uygulamamızı, sitemizi neden sürekli ziyaret etsinler?

Getir.com Kuzey’den diye bir damacana su markasını aldı ve 7/24 su dağıtmaya başladı. Bir uygulamaya 2 günde bir neden mutlaka gireyim? sorusunu “Bizden bir kere damacana aldıysanız ve su içiyorsanız girmek zorundasınız.” olarak yanıtlamış oldular.

5. Belki her şeyden önemlisi, iyi servis verdiler.
Güzel giyinmiş, düzgün çocuklar, gülümseyerek ve “merhaba Can Bey” diyerek siparişimi hızlıca getirdiler.

Rekabet

Glovo Market/perakende ürünü teslimatı, (kendi deposundan ürünler) + farklı marketlerden ve perakende noktalarından ürün teslimatı. Scotty, Market/perakende ürünü teslimatı. Kendi ürünleri, deposu yok, market ve farklı yerlerden ürün teslimatı yapıyor.

İki uygulamayı da kullanıyorum memnun da kaldım ama yine de Getir’le, banabi’yi kıyaslamak daha kolay ve daha elma-elma kıyaslaması gibi görünüyor.

O yüzden Glovo ve Scotty’yi atlayıp Yemeksepeti’nin banabi’sine geçiyorum.

Yemeksepeti kendi bildiği sektörün dışına çıktı. Şimdiye kadar lojistiğin hamallığını yapmıyordu. Ürün dağıtımı, kuryeler, stoklama, depo… Ve bahsettiğimiz firmalarla birebir rekabete girdi.

Henüz yeni başladılar ama yemeksepeti’nin banabi’si tarafından yapılan güzel stratejik/taktiksel hareketler:

1 . Tüm yemeksepeti kullanıcıları otomatik olarak banabi kullancısı oldu.
Düzenli yemek sipariş eden milyonlarca yemeksepeti kullanıcısı ile, banabi müşterileri aynı hedef kitle. Taktiksel.

2. Müşteri alımı için paraya ihtiyacı yok.
Birincinin devamı gibi, rekabet 0’dan başlayıp veya kendi kısıtlı sayıdaki kullanıcısına hizmet sunmaya çalışırken, yemeksepeti 0 müşteri alım maliyeti ile başlamış oldu. Paraya ihtiyaç yok, stres yok. Bir girişim için ne kadar önemli olduğunu ancak girişimci olan tam anlayabilir. Çok önemli.

Yeni kurulmuş bir şirket de olsan, 2 yıl dayanacak paran da olsa, zarar ederken + ciddi rekabet varken + para/yatırım arayışındayken işine odaklanmak hayli zor.

3. Daha fazla ürün çeşidi, daha ucuz ve hızlı
Getir’le kıyaslayınca, daha çok ürünü ve daha ucuz olduğu görünüyor en azından baktığım birçok kategoride. Hız konusu benim denememde yeterince hızlı.

4. Rekabeti sen belirle
Bir önceki maddenin devamı sayılır. Getir’in kurucularından Nazım Salur’un bir röportajda rekabet konusunda:

Bize rakip çıkmak isteyen varsa, bizden çok daha hızlı olmalarını öneririm.

avatar

Nazım Salur

Getir.com kurucu ortaklarından

Yemeksepeti banabi’si hızlı görünüyor ama şirketin kurucularından Nevzat Aydın, yeni markalarını, rekabete göre yanıtlama gereği duymuyor (webrazzi röportajı). Röportajda, güzel iletişim ile (heyecan verici bir röportaj olduğunu söyleyemem) rekabeti yeniden konumlandırıyor. Bravo. Cümleler birebir aynı olmasa da, söylediklerinden aklımda kalanlar.

Rakiplerden çok daha fazla ürün çeşidi, %10 daha ucuz ve hızlı.

10 dakikada gelecek bir ürün için neden sipariş takip etsin ki insanlar, banabi kullanıcılarının %3’ü siparişlerini haritada takip ediyor. (“Süre zaten 10 dakika civarında olunca en hızlı olmak o kadar önemli değil”, diyor, cümleyi kurmasa da)

avatar

Nevzat Aydın

Yemeksepeti kurucularından / CEO

Getir kullanıcısıysanız şunu sorabilirsiniz: Niye Getir yerine Banabi’yi kullanayım, aynı işi yapıyorlar? Ve yanıt olarak belki şu sizi tatmin edebilir: Daha çok çeşit var, daha ucuz, aynı hızda ve muhtemelen hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü muhtemelen yemeksepeti uygulaması zaten cebinizde.

5. Rekabeti oluşmadan yok et.
Glovo, Getir Yemek, Scotty, hepsi yemeksepeti’ne rakip hizmetler de sunuyorlar. Eğer müşteri kitleleri yeterince büyürse, yemeksepeti’nin yemek pazarına da rakip olabilirler. Yemeksepeti operasyondan zarar edeceğini bilse dahi -bu pazarın zaten çok karlı olmadığı ve rekabetle karlılığın azalacağı aşikar – diğerlerini oyunun dışında bırakmayı hedefleyerek, kendi pazarını korumayı da hedefliyor. Belki de tek hedefi bu, kim bilir.


Bonus fikir

Yemeksepeti’nin kullanabileceği başka araçları da var.

Hayatımızı her geçen gün daha fazla mobilde ve uygulamlarda geçiyor olsak dahi hala bilgisayarlarımızı ve internet tarayıcılarını kullanıyoruz. Yemeksepeti, Türkiye’deki belki en kaliteli müşteri trafiğine sahip. Hem direkt (site adresini yazıp girenler), hem organik (yemekle ilgili bir şey aradığınızda hemen karşınıza çıkıyor) müşterileri var. Üstelik bu müşteriler hem paralı, hem tekrarlı (sürekli yeni müşteri bulmaya ihtiyacı yok) alışveriş yapıyorlar.

Yemeksepeti stratejik olarak anlamlı bulursa, bu güçten de faydalanabilir. Rakiplerin hiçbirisi yaptıkları işi uygulamadan çıkartıp, internete (tarayıcılardan girdiğimiz web sitelerine) kolayca taşıyamazken (taşımak kolay, buraya trafik çekmek zor), yemeksepeti internetteki varlığını kullanıp çok daha fazla insana banabi markasını tanıtabilir ve kullandırtabilir.

Örnek, yemeksepeti üzerinden banabi adresine (sanırım şu anda yok) yönlendirip, direkt tarayıcıdan sipariş alabilir. Banabi’ye organik trafik sağlayabilir. Kendi sitesi yemek.com üzerindeki bir tarifin yanına, malzemeleri direkt satın alabileceği bir link koyabilir…


Sonuç

Tüm bahsettiğimiz markaların bırakın yatırım maliyetlerini çıkarmak, karlılığa geçmek için çok uzun zamanları olduğunu düşünürsek (aksi söyleyenler olsa da benim karlılık hesabımdan farklı hesap yaptıklarını varsayıyorum), nefesi çok olanın hayatta kalabileceği bir oyuna benziyor bu. Şimdilik tüm oyuncuların bu açıdan şansı var gibi.

Kim kazanır?

Glovo, Getir, Yemeksepeti, Scotty tarafında market ürünleri teslimatına baktığımda, para durumlarının (yemeksepetinin müşteri alımına para harcamıyor olması ve markasının organik ve organik olmayan gücünü de para olarak değerlendiriyorum.) aynı olduğu şartlarda, yaptığı işe odaklanan kazanacak.

Pazardaki oyuncuların net yanıtlaması gereken soru:

Müşterilerime (potansiyel müşteriler dahil) ne iş yaptığım konusunu net anlıyorlar mı? Kafalarındaki net bir ihtiyaca yanıt verirken akla ilk ben mi geliyorum?

Getir ve Yemeksepeti için cevap benim için çok netti şimdiye kadar.

Getir, yemek teslimatı mı yapıyor? Yemeksepeti, ürün teslimatı mı yapıyor (bu yüzden banabi markasını kullansa da)? Scotty, yemek, kargo, market ürünleri, insan (komik oldu yazınca) teslimatı mı yapıyor? Glovo aynı şekilde?

[Farketing notu]: Müşterinin cebine (müşteri alımı) + kalbine (iyi hizmet)+ aklına(alışkanlık) giren firma/lar ayakta kalacak.

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.