Hasan Aslanoba kimdir?
Melek Yatırımcı
1989 yılında Erik’li’nin CEO’su olarak çalışmaya başayan Aslanoba, Erikli’yi pazar lideri yapıyor ve 2016 yılında Nestle Waters – Erikli birleşmesini ve ardından bu yeni oluşumu CEO olarak yönetiyor.
2012’de tüm hisselerini satıyor ve ardından 100’den fazla şirkete, 80 milyon Dolar’ın üzerinde yatırım yapıyor ve kendi girişimlerini (Tazedirket ve Webnak) kuruyor. Karlı olmadıkları için bu girişimleri sonradan kapatıyor.
Şu anda ise ağırlıklı olarak yurtdışı şirketlerine yatırım yapıyor.
Bir gün uyanıp sahip olmadığınız bir yetenek sahibi olabilseydiniz, bu yetenek ne olurdu? (Süper güçler dahil)
Tarihte yaşanan her olayı, tüm gerçekliği ile bilmek isterdim.
Eğer kristal bir küre, size hayatınızla, geleceğinizle veya herhangi bir konuyla ilgili size 1 şey söyleyebilseydi, neyi bilmek isterdiniz?
İnsanlık medeniyetinin sonu ne zaman ve nasıl gerçekleşecek, diye bilmek isterdim.
Evinizde yangın çıktı, sevdiklerinizi (ailen, evcil hayvanların vs) kurtardıktan sonra, tek bir şeyi kurtarma imkanınız var. Neyi kurtarmak isterdiniz? Neden?
Cep telefonumu kurtarmak isterim; öyle bir anda herkes ile hızlı iletişimde olmam çok önemli.
Nasıl bir başarısızlık (eğer yaşadıysanız), gelecekte başarılı olmanızı sağladı? Veya favori bir başarısızlık hikayeniz var mı? Size ders olmuş bir hikaye…
Girişimcilikte başarı için, sadece tek bir işe odaklanmak gerektiğini zor yoldan öğrendim.
Teknolojik girişimlerim (Tazedirekt, Webnak) ile melek yatırımcılık birlikte yürümedi ve girişimlerimi ya kapatmak ya da satmak zorunda kaldım.
Internetten alışveriş yapıyor musunuz, e-ticaret sizce küçük esnafın ne kadar hayatına girecek?
Elbette, internetten alışveriş yapıyorum; küçük esnaflar da kendi sitelerini açarak, e-ticarette giderek daha fazla yer alacak; bu durum geri döndürülemez ana bir trend. Bugün bir küçük esnafın kendi sitesini açması, 3.parti yazılım ve ödeme sistemleri sayesinde, ücretsiz veya çok düşük maliyetlerle gerçekleşebiliyor.
Yaptığınız en iyi yatırım ne? (Zamanla alakalı olabilir, parasal bir şey olabilir, eğitim olabilir…)
Genel olarak, melek yatırımlar, yaptığım en iyi yatırım alanı oldu. 2013’lerde yani ilk başladığım zamanlardaki tüm bilgi ve tecrübe eksikliğime rağmen, bugün portföyümün performansından ve gelecek potansiyelinden çok memnunum.
Son 5 yılda, en çok hangi yeni düşünce, alışkanlık veya davranış biçimi hayatınızı değiştirdi?
Türkiye’de yaşıyor olsam da, aslında bir Global Teknoloji Yatırımcısı’na dönüşmeye başladım. Benim için dünya giderek küçülüyor; tabii takip ettiğim startup’ların sayısı da çok artmış durumda.
İş dünyasına girmeye hazırlanan veya yeni atılmış olan gençlere ne tavsiyede bulunursunuz?
Gelecekte, önemli katma değerleri, sadece teknoloji şirketleri yaratabilecek. Geleneksel şirketler ise ya kas gücü şirketine (yani fasoncu gibi) dönüşecek veya yok olacak. Bu nedenle, gençler teknoloji şirketlerinin iş taleplerine odaklanıp, online eğitimler ile bu yöne evrimleşsinler. Yetkinliklerini (kodlama, tasarım vbg) yine online platformlar üzerinden dünyaya pazarlasınlar. Artık nerede yaşadığınız çok önemli olmayacak. Teknoloji şirketleri hangi okulu bitirdiğinizi değil, hangi işe yaradığınızı önemsiyor.
Sizi çok etkilemiş, herkese önereceğiniz bir kitap var mı? (iş kitabı, roman, şiir… herhangi birisi olabilir.)
Açık ara Sapiens kitabı (yazarı Nuval Noah Harari). Onun dışında Peter Drucker’ın yönetim kitaplarını tek geçerim; özellikle “The Effective Executive”.
Kendi sektörünüze özel (girişimcilik, yatırımcılık, yöneticilik, liderlik, danışmanlık) duyduğunuz kötü bir tavsiye var mı?
Bizim yatırımcılık eko-sisteminde; en kötü tavsiye “süper fikir, yatırım yapalım”dır. Fikirlerin önemli olmadığını, asıl önemli olanın ekip olduğunu her yerde anlatıyorum.Bir proje; çok iyi bir ekip tarafından sahiplenilmiş ise, büyük pazarda büyük sorun çözüyorsa, hele bir de ürün-pazar uyumunu yakalamış ise, o zaman yatırımı hak eder.
Herhangi bir takıntınız, alışkanlık veya bir huyunuz var mı?
Alışkanlığım her gün 1 saat yürümek; tırnaklarım ile ilgili bir takıntım var; çok sık kesmek zorunda hissediyorum.
Kafanız karıştığında, odaklanamadığınızda veya her şey üzerinize doğru geliyor gibi hissettiğinizde ne yaparsınız? (Kendinizi nasıl rahatlatırsınız veya bu ruh halinden nasıl çıkarsınız?)
Gündüz ise yürüyüşe çıkar; gece ise, meditasyon yaparım.
Bu röportaj Farketing Sohbetler’in bir parçasıdır. Farketing Sohbetler hakkında daha fazla bilgi almak için burayı, tüm sohbetlere bakmak için ise burayı tıklayabilirsiniz.