IQ, DQ, EQ ve başarı

IQ, DQ, EQ ve başarı


  • Share on Pinterest

2000’li yılların başında, duygusal zeka konsepti (EQ) konuşulmaya başlandığında heyecanlanmıştım.

“IQ’m çok yüksek değil muhtemelen, EQ ile fark yaratabilirim.” diye düşünmüş olmalıyım.

Standart testler (IQ testleri gibi), üniversite sınavları, okuldaki ders notları… üzerine çalıştığımız sürece gelişiyorlar. Bu testler sizin daha zeki olduğunuzu değil, üzerine çalıştığınız konularda kendinizi iyi geliştirdiğinizi gösteriyor.

IQ elbette önemli ama eğer işin içinde insanlar varsa, duygusal zeka olmadan, karşımızdakini anlamadan, başarılı olmamız mümkün değil.

Şimdi yeni bir zeka konsepti, dijital zekadan (DQ) bahsediliyor. Bugün üzerine konuştuğumuz birçok start-up başarısını buna borçlu. Bir önceki nesil daha ne olduğunu anlayamadan, 20-25 yaşındaki insanların kurduğu şirketler milyar dolarlık oldular.

Güzel haber, özellikle 45 yaşını geçmiş ve/veya dijital zeka konusunda kendisini geri hisseden

“Ben bu işlerden anlamıyorum.”

diyen insanlar için:

Dijital dünyayı, neler olduğunu yakından takip etmemiz gerekiyor ama başarılı olmak veya alakalı bir girişimi hayata geçirmek için için kod yazmamız, AI nasıl çalışıyor, en son kodlama teknolojileri nelerdir bilmemize gerek yok. Konseptlere hakim olmamız yeterli.

No-code dünyasına hoşgeldiniz.

Kod bilmeden kodlamak.

Cep telefonunu kullanmak için nasıl yapıldığını, nasıl çalıştığını bilmemize gerek olmadığı gibi, tasarım yapmak için uzman bir tasarımcı olmamıza (canva.com), e-ticaret sitesi yapmak için kod bilmemize (sopsy.com)… gerek yok artık.

Bundan 10 yıl sonra, şu anda 100 kişi ile geliştirilen bir internet projesini belki sadece 10 geliştirici ile hayata geçireceğiz.

AI (yapay zeka) kullanan bir girişim için, AI kodu yazan onlarca geliştiriciye değil, AI konusuna konsept olarak hakim birkaç insan yeterli olacak.

IQ için söylediğim DQ için de geçerli. Tekrar:

Farketing notu: İşin içinde insan varsa, duygusal zeka (EQ) olmadan, karşımızdakini anlamadan, başarılı olmamız mümkün değil.

Yazıya başlık ararken birkaç alternatif düşündüm:
No-code dünyasında başarılı olmak
– 45 yaş tesellisi
(favorim buydu ama içerik gizli niyetimden daha önemli diyerek seçmedim)


Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.