Uzmanların ne bildiği kimin umrunda?


  • Share on Pinterest

Okuduğum bir blogdan tercüme ettiğim (neredeyse birebir ) çarpıcı bir hikaye:

Gerçek adı Joanne. Fakat J.K. olarak değiştirilmiş çünkü uzman yayıncılar, erkek çocuklarının bir kadının yazdığı kitabı almayacağını düşünüyorlardı.

Rowling, ilk kitabını fakirlik içinde Edinburg’da yaşarken yazdı. Tek başına işsizlik maaşı ve destek ödemeleriyle yaşayan bir kadındı.

Kışın ortasında, çocuğu uyurken sıcak bir kafede oturup kalemiyle not defterine yazardı. Arkasından minik dairesine dönüp kendi manuel daktilosunu kullanırdı. Bu zamanlarda, Rowling’e klinik depresyon teşhisi koyulmuştu.

Hayatta hemen her şeyde başarısız olmuştu. İşsizdi. Kız bir bebeği vardı. Kocası yoktu. Yemek için zorlukla para buluyordu. Minik ve dökülen bir dairede yaşıyordu. Daha kötü durumda olamazdı. Bu yüzden, kitap yazarak bunlardan kaçıyordu.

Kitabınının ilk bölümünü, yayıncılara gönderdi. Teker teker hepsinden red aldı. 20 yayıncı kitabını basmayı kabul etmemişti ki, bir yayıncı yanıt döndü.

Kitabın kabul edilmemiş çünkü genel görüşe göre çocuklar uzun kitapları okumaz.

Çocukların kısa bir dikkat süresi vardır. Bu yüzden, çocuk kitapları kısa ve resimli olmalıdır.

Hiçbiri Rowling’in kitabı için geçerli değildi. Kitabı birkaç yüz sayfaydı. Ve hiç resim yoktu.

Rowling, başarılı çocuk kitapları yayımlamanın kuralları hakkında hiçbir şey bilmiyordu.

Bu yüzden her türlü yanlışı yaptı. Salak kadın.

Şans eseri, yayıncı kitabın ilk bölümünü kendisi okumadı. Onun yerine 8 yaşındaki kızına verdi. Kızı üst kata gitti ve birkaç saat sonra geri gelip 2.bölümünü istedi. Yayıncı bunun olmadığını söyledi. Kızı hayal kırıklığına uğradı; devamını okumak istiyordu. Karakterlere ne olduğunu öğrenmek istiyordu. Babasına kitabı alması için söz verdirtti.

Kız, genel yayıncılık görüşünü bilmiyordu. Sadece 8 yaşındaydı.

Yayıncı çok şanslıydı çünkü kızı haklıydı ve genel yayıncılık görüşü yanılmıştı. Bir açık artırma yapıldı ve ilk kitabın hakları 100 bin dolara satıldı.

Rowling neredeyse heyecandan ölüyordu. Hiç bu kadar çok para hayal etmemişti. Bu artık kira, ısınma, yemek, kıyavetler ve minik kızı için endişe etmesine gerek kalmadığı anlamına geliyordu. Artık güvendeydiler.

5 yıl sonra Rowling milyoner oldu. 15 yıl sonra ise the Harry Potter kitapları 400 milyon üzerinde satıldı; 65 dile çevrildi. Dünya tarihinin en iyi satan seri kitabı oldu. 4. kitap 48 saatte 3 milyon sattı. 6. kitap ise 24 saatte 9 milyon. 7.kitap yine 24 saatte ama bu sefer 11 milyon sattı.

The Harry Potter imparatorluğu artık 15 milyar dolar ediyor. J.K. Rowling milyarder. Günde yarım milyon dolar kazanıyor. Fakirler, çocuklar ve hastalar için kurulmuş hayır kuruluşlarına milyonlarca dolar bağış yapıyor.

Bunların hepsi, o ve 8 yaşındaki bir kız, uzmanların görüşlerini bimiyor diye gerçekleşti.

[Farketing notu]: Uzmanların ne bildiği kimin umrunda?

Foto: Flickr
Orijinal içerik (İngilizce)

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.