Emek Kırbıyık ile sohbet

Emek Kırbıyık ile sohbet


  • Share on Pinterest

Emek Kırbıyık kimdir?

Seri girişimci / Dugun.com CEO’su

Başarısını 40’a yakın girişimcilik denemesine bağlamak lazım belki de. Türkiye’nin kar elde eden ve aynı zamanda hızlıca büyümeye devam eden nadir girişimleriden Dugun.com’u kurdu ve yönetmeye devam ediyor.

Twitter
Linkedin 


Bir gün uyanıp sahip olmadığınız bir yetenek sahibi olabilseydiniz, bu yetenek ne olurdu? (Süper güçler dahil)

Doğa üstü olayların olduğu filmleri bile izlemem:) Ama bir şey söylemem gerekirse trafikteki ve hayattaki süper magandaları süper nazik insanlara döndürmeyi çok isterdim. 

Eğer kristal bir küre, size kendinle, hayatınızla, geleceğinizle veya herhangi bir konuyla ilgili size 1 şey söyleyebilseydi, neyi bilmek isterdiniz? 

Ülkemizde ne zaman süper demokrasi olacak :(

Evinizde yangın çıktı, sevdiklerinizi (ailen, evcil hayvanların vs) kurtardıktan sonra, tek bir şeyi kurtarma imkanınız var.  Neyi kurtarmak isterdiniz? Neden? 

Cep telefonumdan kurtulmak istiyorum, o yansın.

Hiç materyalist biri değilim herhalde (bu soru ile keşfettim) uğurlu, benim için özel bir eşyam yok. Valla 10 dakika düşündüm, yok :)

Nasıl bir başarısızlık (eğer yaşadıysanız), gelecekte başarılı olmanızı sağladı? Veya favori bir başarısızlık hikayeniz var mı? Size ders olmuş bir hikaye…

Ben baya bir iş kurdum ve baya batırdım. Herhalde 40’a yaklaşmıştır.

Hikaye olarak, 2000’li yıllarda Amerika’da yaşarken Halı-Kilim satış işine girmek istedim. Türkiye’den bavullarla ve oraya gelip giden arkadaşlarımın yardımıyla (onlara Amerika’ya bavul içinde halı taşıtarak) 33 parça el dokuması Halı ve Kilim götürdüm. İlk 7 parçasını satıp neredeyse parasını çıkarmıştım ki 11 Eylül olayları etkisi ile bu iş bir anda bitti. Bütün bu işi yapan dükkanlar battı ve ürünler eBay’de yok pahasına satılmaya başlandı.

Ben de götürdüğüm bütün malları geri bavullarda ve aynı arkadaşlarımla geri getirdim. Şu anda bizim evde, annemlerde, eşimin ailesinin evlerinde mutlu bir hayat sürüyorlar :)

Burada önemli olan ben iş kurarken kendi limitlerimi bilerek hareket ediyor ve işin kapanmasının benim hayatımda büyük problem yaratmaması için boyutuna bakarak hareket ediyorum. Örneğin 100 bin tl param varsa, kredi çekip 500 bin TL’lik iş kurmam.

Internetten alışveriş yapıyor musunuz, e-ticaret sizce küçük esnafın ne kadar hayatına girecek? 

Yapıyorum. Genelde kıyafet alıyorum. İnternet ve markalaşmanın küçük esnafı kötü etkileyeceğini düşünüyorum. Ayakta kalanlar işlerini servisle birleştirenler olacaktır ya da butik ve kaliteli üretip satanlar.

Düşünsenize, süpermarketler bakkallara çok ciddi bir darbe vurmuştu. Şimdi Getir, Banabi ikinci dalga tehlike olarak onların karşılarında ve işleri daralıyor.

Bununla birlikte offline işlerin tamamen ortadan kalkmayacağını, insanların sosyalleşmek için küçük işletmelere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Yaptığınız en iyi yatırım ne? (Zamanla alakalı olabilir, parasal bir şey olabilir, eğitim olabilir…) 

5 yıl Amerika’da yaşadım. Bana çok şey kattı. Orada hiç uzun süreli kalmak istemedim ama oranın bütün bana katabileceklerini aldım diye düşünüyorum geri dönüp bakınca.

İş konusunda elbette Düğün.com. Her bir günümüze değdiğini düşünüyorum.

Son 5 yılda, en çok hangi yeni düşünce, alışkanlık veya davranış biçimi hayatınızı değiştirdi? 

Klişe olacak ama Teknoloji işi yapan bir insan olarak her konuda sürekli anlamaya ve öğrenmeye çalışarak geçiyor hayatımız. Örneğin son 2-3 yıldır kendi yapmaya çalıştığımız bir çok şeyi paralı araçlar ve Saas’lar yapıyor. Pazarlama, yapmak istediklerinizi bu araçlar ile yapıyor.

Bunun dışında hayatımda mümkün olduğu kadar yalın yaşamaya çalışıyorum. Hep motive ve mutlu olmaya çalışıyorum.

İş dünyasına girmeye hazırlanan veya yeni atılmış olan gençlere ne tavsiyede bulunursunuz? 

Bir işte çalışmak ya da iş kurmak. Bütün mesele bu.

30’dan sonra her şey daha zor ve kompleks. Tecrube olmadan çok az şey ilk defada tutuyor. Eğer çalışan olacaksanız ki süper seçenek; o zaman şunu unutmayın. Her firmanın süper çalışkan, üreten, okuyan ve en en en önemlisi sorumluluk alıp lead eden çalışanlara ihtiyaçları vardır. Bu çalışanları kimse kaçırmak istemez. Böyle olursanız, iş hayatınızda çok mutlu olursunuz.

Aksini düşünmek bile istemezsiniz.

Sizi çok etkilemiş, herkese önereceğiniz bir kitap var mı? (iş kitabı, roman, şiir… herhangi birisi olabilir.) 

İş konusunda A’dan Z’ye pazarlama; Philip Kotler; iş hayatımın ilk yıllarımda büyük etkisi olmuştu.

Kesinlikle Biyografiler. Bana Steve Jobs’un, Jeff Bezos’un gözünde iş nasıl, doğru ve yanlış neler görmek çok faydalı oldu. Örneğin, Steve Jobs’un tasarım takıntısı teknolojinin önünde ve bu inanılmaz.

Kendi sektörünüze özel (girişimcilik, yatırımcılık, yöneticilik, liderlik, danışmanlık) duyduğunuz kötü bir tavsiye var mı? 

Girişimciler çok büyük bir hayal içinde, eğer yatırım alırlarsa büyük bir başarı yakaladıklarını düşünüyorlar. 

Gerçek başarı sürdürebilir ve büyüme potansiyeli olan  iş kurmak. Ve en tehlikelisi küçük meblağa yatırım alıp, harcamaları sanki sürekli yatırım alacakmış gibi arttırıp 6 ay sonra batmak. 

Herhangi bir takıntınız, alışkanlık veya bir huyunuz var mı?

Herhangi bir takıntım, alışkanlığım ve  huyum  olmaması için büyük gayret içerisindeyim. 

Kafanız karıştığında, odaklanamadığınızda veya her şey üzerinize doğru geliyor gibi hissettiğinizde ne yaparsınız? (Kendinizi nasıl rahatlatırsınız veya bu ruh halinden nasıl çıkarsınız?)

Yürürüm. 2019 ortalamam günlük 10km. Acayip rahatlıyorum. Kısa kısa tatiller de gayet iyi geliyor. Ama daha önemlisi, o pozisyona kendimi sokmamaya gayret ederim. 

Fotoğrafınızla birlikte anılmasını istediğiniz, hayata bakışınızı (en azından bir yönünüzü) anlatan bir söz paylaşabilir misiniz? (Kendi düşünceniz veya sevdiğiniz bir söz, alıntı...)

Benim için uğurlu, özel bir eşya yok.
Hayat, maddi şeylere sahip olmadan da anlamlı.
Hatta belki daha anlamlı.

Bu röportaj Farketing Sohbetler’in bir parçasıdır. Farketing Sohbetler hakkında daha fazla bilgi almak için burayı, tüm sohbetlere bakmak için ise burayı tıklayabilirsiniz.



twitter’da takip et: cturanli

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.