Ussal Şahbaz ile sohbet

Ussal Şahbaz ile sohbet


  • Share on Pinterest

Ussal Şahbaz kimdir?

Kamu ilişkileri uzmanı

Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptıktan sonra, çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda çeşitli yöneticilik pozisyonlarında görev aldı.

Şu anda EDAM isimli düşünce kuruluşunun CEO’su. Türkiye’nin tek ‘start-up’ kamu ile ilişkiler şirketi Ussal Danışmanlık’ın yöneticisi. Müşterilerinin arasında, Iyzico, Mutlubiev, Tapu.com gibi bilinen girişimler var.

Linkedin
Twitter


Bir gün uyanıp sahip olmadığınız bir yetenek sahibi olabilseydiniz, bu yetenek ne olurdu? (Süper güçler dahil)

Daha güzel dans edebilmek ve üstüme başıma masaya dökmeden yemek yiyebilmek isterdim.

Evinizde yangın çıktı, sevdiklerinizi (ailen, evcil hayvanların vs) kurtardıktan sonra, tek bir şeyi kurtarma imkanınız var.  Neyi kurtarmak isterdiniz? Neden? 

Eskiden olsa laptopum derdim ama artık her şey bulutta duruyor. Dijitalleşme sayesinde artık kurtarılması gereken bir şey kalmadı.

Internetten alışveriş yapıyor musunuz, e-ticaret sizce küçük esnafın ne kadar hayatına girecek? 

Normalde bulmanın zor olduğu niş ürünleri internetten alıyorum. Mesela en son puro için kül tablası aldım. İnternet olmasa nerede satılabileceği hakkında hiçbir fikrim yok. Eğer regüle edilmezse Amazon her şeyi satarak küçük esnafın ortadan kalkmasına neden olacak. Kahraman bakkal süpermarkete karşı oyunu esas şimdi oynanıyor. Eğer küçük esnaf internette varolsun istiyorsak, Amazon’un hem pazar yeri işletip hem satış yapmasını önlemeliyiz. Hindistan bunu yaptı.

Yaptığınız en iyi yatırım ne? (Zamanla alakalı olabilir, parasal bir şey olabilir, eğitim olabilir…) 

2013’te bitcoin diye bir şey duyup, Londra’da bir arkadaşımın düzenlediği konferansa gitmiştim. Konferansta koydukları yeni piyasaya çıkan bitcoin bankamatiğinden bitcoin almıştım. Keşke daha çok alsaymışım.

Son 5 yılda, en çok hangi yeni düşünce, alışkanlık veya davranış biçimi hayatınızı değiştirdi? 

En çok hayatımı değiştiren şey Kindle oldu. Artık her yerde istediğimi okuyabiliyorum. Yabancı yayınları takip etmek kolaylaştı. Neredeyse haftada bir kitap okumak mümkün. Eskiden kitap yanında olacak, ışık olacak vb. bir sürü engel vardı.

İş dünyasına girmeye hazırlanan veya yeni atılmış olan gençlere ne tavsiyede bulunursunuz? 

Fazla hazırlanmayıp girmelerini öneririm! İşler yaparak öğreniliyor. Maliyeti az küçük denemelerle neyi sevdiklerini keşfetmelerini öneririm. Daha sonra iş seçeneklerini artıracak işlerle hayata başlamalarını öneririm. Girdikleri işlerde yılmadan mücadele etmeleri, başlarına gelen terslikleri haksızlık değil hayatın normal durumları olarak in görmelerini öneririm. Birçok işin tecrübesini bir araya getirip kendi markasını oluşturabilenler, yapay zeka yükselip işlerimizi elimizden almaya başladığında ayakta kalacak.

Sizi çok etkilemiş, herkese önereceğiniz bir kitap var mı? (iş kitabı, roman, şiir… herhangi birisi olabilir.) 

Beni etkileyen çok kitap var ama herkese öneremem çünkü yaptığım işlere spesifik kitaplar. Genelde iş hayatına yönelik öneriler için Magdalena Yeşil’in Power Up kitabını öneririm. Magdalena İstanbullu, sonra Amerika’ya gitmiş, Salesforce’un kurucu ortağı ve çok önemli bir girişim sermayesi yatırımcısı.

Kendi sektörünüze özel (girişimcilik, yatırımcılık, yöneticilik, liderlik, danışmanlık) duyduğunuz kötü bir tavsiye var mı? 

Politik açıdan doğru olmak her sektörde yapılabilecek en kötü tavsiyedir. Yaptığınız işin en iyi olduğunuz zaman, politik açıdan doğru olmadan doğruları ve yanlışları her yerde söylemenin aslında çok daha büyük avantaj olduğunu hep gördüm.

Herhangi bir takıntınız, alışkanlık veya bir huyunuz var mı?

ADHD ve Asperger’im. Dolayısı ile bütün hayatım garip huylardan oluşuyor. Hangi birini söyleyeyim. :)

Kafanız karıştığında, odaklanamadığınızda veya her şey üzerinize doğru geliyor gibi hissettiğinizde ne yaparsınız? (Kendinizi nasıl rahatlatırsınız veya bu ruh halinden nasıl çıkarsınız?)

Hiçbir zaman odaklanamıyorum. O yüzden artık dert etmiyorum. Ama dert edenlere derin nefes almalarını öneririm. Ayrıca boks gibi sporlar da konsantrasyonu artırıyor.

Fotoğrafınızla birlikte anılmasını istediğiniz, hayata bakışınızı (en azından bir yönünüzü) anlatan bir söz paylaşabilir misiniz? (Sevdiğiniz bir söz, alıntı…) 

Ne var ki bunda!


Ussal’ın TEDx’teki konuşmasını izlemek isterseniz de aşağıda bulabilirsiniz.


Bu röportaj Farketing Sohbetler’in bir parçasıdır. Farketing Sohbetler hakkında daha fazla bilgi almak için burayı, tüm sohbetlere bakmak için ise burayı tıklayabilirsiniz.


twitter’da takip et: cturanli

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.